Дієта при цукровому діабеті. Які продукти не можна їсти діабетикам
- Які причини виникнення цукрового діабету?
- Який показник цукру вважається загрозливим для здоров'я?
- Чому важливо дотримуватись дієти при цукровому діабеті?
- ТОП правил раціону
- Що не рекомендовано вживати при цукровому діабеті?
- Які продукти дозволені при цукровому діабеті?
- Які продукти допомагають знижувати рівень цукру в крові?
- Які відмінності в харчуванні при діабеті 1 і 2 типу?
- Поради фахівців з харчування при цукровому діабеті
Цукровий діабет – поширене захворювання, що супроводжується підвищенням рівня цукру (глюкози) в крові. Правильне харчування при цукровому діабеті дуже важливе, воно допомагає підтримувати цукор у крові (глікемію) на безпечному рівні та попередити розвиток тяжких ускладнень. Якщо дієта при цукровому діабеті 1 типу є допоміжним методом лікування, то у лікуванні ЦД 2 типу дієтотерапії відводиться основна роль. При порушенні толерантності до глюкози (переддіабет) і на ранній стадії діабету можливо навіть не вдаватися до медикаментозної терапії, якщо скоригувати спосіб життя та дотримуватись дієти при високому цукрі.
Які причини виникнення цукрового діабету?
Існує кілька різновидів діабету, але основними є цукровий діабет 1 та 2 типу. При ЦД 1-го типу підшлункова залоза не виробляє інсулін, необхідний для засвоєння глюкози, а при ЦД 2-го типу продукція інсуліну спочатку не порушена, але рецептори не чутливі до нього, тому цей гормон не використовується за призначенням. Організм розцінює таку ситуацію як дефіцит інсуліну, підшлункова залоза деякий час виробляє його понаднормово, згодом виснажується, це призводить до реального дефіциту інсуліну.
Цукровий діабет 1 типу – це аутоімунна, рідше ідіопатична патологія, імовірно, генетично обумовлена. Схильність до цукрового діабету 2 типу теж може бути спадковою, але велику роль у його розвитку відіграє так званий діабетогенний спосіб життя, зокрема, незбалансоване харчування, набір зайвої ваги, порушення режиму сну, брак фізичної активності, шкідливі звички. Тому важливо знати, що можна та що не можна їсти при цукровому діабеті, щоб стан не погіршився.
Який показник цукру вважається загрозливим для здоров'я?
Важливі показники рівня глікемії:
- цукор натщесерце вище 6,5 ммоль/л – маркер діабету;
- 6,6-8,0 ммоль/л – легка форма, 8,0-14,0 ммоль/л – діабет середнього ступеня тяжкості, вище 14,0 ммоль/л – тяжкий з ускладненнями;
- глікемія 13 ммоль/л та вище може бути маркером початкової стадії гіперглікемічної чи кетоацидатичної коми, прогресування таких порушень становить загрозу для життя;
- так само небезпечним є різке зниження рівня цукру у крові хворих на цукровий діабет до 4,0 та нижче (для недіабетика 3,33 ммоль/л – нижня межа норми).
Граничний показник, при якому можна говорити про розвиток коми та небезпеку для життя, для хворих на цукровий діабет є індивідуальним. Більш важливою є величина підвищення чи падіння відносно попереднього, звичного для конкретної людини показника.
Чому важливо дотримуватись дієти при цукровому діабеті?
Дієта при діабеті є важливим інструментом компенсації порушень вуглеводного обміну. Такі порушення не завжди проявляються класичними симптомами (спрага, сухість у роті, часті рясні сечовипускання), але клітини різних органів страждають від дефіциту поживних речовин, виникає відчуття браку енергії, упадку сил. У разі відсутності адекватного лікування, зокрема, внаслідок систематичних порушень дієти діабет прогресує та переходить у декомпенсовану форму з небезпечними та незворотними ускладненнями, серед яких:
- діабетична ретинопатія – ураження сітчастої оболонки ока зі зниженням гостроти зору (можлива повна втрата);
- діабетична нефропатія – через постійне перенавантаження функція нирок спочатку знижується, потім розвивається ниркова недостатність. Також підвищується ризик хронічних інфекції сечовивідних шляхів;
- судинні патології (ангіопатії), через які підвищується риск атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, ішемічного інсульту;
- діабетична полінейропатія – ураження периферичних нервів, порушення чутливості;
- діабетична стопа – поступове руйнування тканин нижніх кінцівок через порушення кровопостачання та трофіки, утворення трофічних виразок, некроз, гангрена.
ТОП правил раціону
Тему дієти при цукровому діабети 2 типу або 1 типу неможливо розкрити, не згадуючи про глікемічний індекс. Для початку розберемось, що це таке. Глікемічний індекс (ГІ) – це показник здатності продуктів швидко викликати підвищення рівня глюкози у крові. ГІ залежить від кількох факторів – вмісту вуглеводів, швидкості їх засвоєння. Це умовна одиниця, введена для зручності оцінки впливу різних продуктів, що містять вуглеводи, на рівень глюкози в крові. Його співвідносять із впливом власно глюкози (чистого цукру), яку взяли за еталон (ГІ = 100). ГІ до 55 вважається низьким, 56-69 – середнім, більше 70 – високим.
Якщо у людини діагностований цукровий діабет, дієта має розроблятися індивідуально, з урахуванням типу діабету, його ступеня тяжкості, інших призначень лікаря, віку, ваги та інших особливостей пацієнта. Але є деякі загальні принципи харчування при діабеті:
- дієта має бути фізіологічною, збалансованою за вмістом білків, жирів та вуглеводів (БЖВ). Скоротити вживання вуглеводів можна тільки за рахунок помірного зменшення загальної калорійності раціону, а не за рахунок збільшення у раціоні частки жирів і білків;
- харчування може та повинно бути різноманітним, але загальна калорійність, вміст БЖВ і ГІ разової порції та добового раціону мають підтримуватись на певному рівні (принцип еквівалентної заміни продуктів);
- для підтримки середнього глікемічного індексу харчування на оптимальному рівні потрібно максимально скоротити вживання простих, рафінованих вуглеводів та збільшити вживання складних, зокрема таких, що не перетравлюються (харчових волокон);
- пацієнтам, що проходять інсулінотерапію. також необхідно вести облік спожитих за один прийом вуглеводів;
- дієта при підвищеному цукрі має сприяти не різкому зниженню, а стабілізації цього показника (попередження подальшого підвищення, уникнення виражених коливань протягом доби). Цьому сприяє вживання складних (повільних) вуглеводів і організація дрібного харчування у 5-7 прийомів;
- дієта при сахарному діабеті повинна забезпечувати потребу в основних поживних речовинах, вітамінах та мінералах.
Що не рекомендовано вживати при цукровому діабеті?
Дієта при цукровому діабеті має сприяти профілактиці ускладнень. Тому необхідно максимально обмежити вживання:
- легкозасвоюваних вуглеводів (продуктів з високим ГІ). Це цукор та кондитерські вироби, варення, мед, здоба, білий хліб, білий рис, манна крупа та інші рафіновані злаки, каші швидкого приготування, сухі сніданки, картопля, гарбуз, кавун, солодкі фрукти, ягоди, сухофрукти (стиглі банани, виноград, фініки, родзинки), солодкі напої, морозиво;
- насичених жирів – жирних сортів м’яса, сала, ковбасних виробів, вершкового масла, жирних молочних, кисломолочних продуктів;
- трансжирів – маргаринів, спредів та випічки, кондитерських виробів з їх вмістом, фастфуду, чіпсів та подібних снеків, різноманітних напівфабрикатів (заморожене тісто, сухі суміші для випічки, кавові та какао-напої 3 в 1), смаженої їжі;
- наваристих м’ясних, рибних бульйонів і супів на їх основі, супів з додаванням молока, вершків, вершкового масла;
- алкоголю.
Прості, швидкі вуглеводи провокують різке підвищення цукру та разом з насиченими жирами сприяють набору ваги, а трансжири шкідливі для судин. Продуктів з їх вмістом потрібно уникати для зниження ризику ожиріння та атеросклерозу – поширених супутніх розладів при ЦД. Також рекомендується дещо скоротити вживання білків і солі для зменшення навантаження на нирки.
Які продукти дозволені при цукровому діабеті?
Що можна їсти при діабеті? В принципі, практично всі продукти при діабеті умовно дозволені, питання в кількості та співвідношенні. Не рекомендується вживати продукти, перераховані вище (джерела простих вуглеводів, насичених жирів і трансжирів), а перелік того, що можна їсти при сахарному діабеті, значно ширший. Це:
- нежирне м’ясо, птиця (дозволені всі види, але треба обирати частину туши з мінімальним вмістом жиру, м’ясо птиці без шкірки), відварні, тушковані з мінімальним додаванням жиру, запечені без скоринки, парові;
- риба будь-якої жирності, варена, запечена, консервована у власному соку чи томаті (без олії). Переважати в раціоні повинна нежирна риба, а вживання жирної потрібно обмежити;
- супи на овочевих, грибних, ненаваристих м’ясних і рибних бульйонах;
- яйця по 1-1,5 на день, варені некруто чи у вигляді омлету;
- нежирні молочні, кисломолочні продукти без додавання цукру (їх рекомендується вживати окремо від будь-яких інших продуктів);
- несолоні, малосолоні тверді та напівтверді сири;
- зелені листові та некрахмалисті овочі, у невеликих кількостях – буряк, морква, гарбуз. Дозволяються будь-які способи термічної обробки, крім смаження;
- картопля – у невеликих кількостях, переважно в складі супів;
- бобові – потроху та при відсутності інших протипоказань;
- неочищені злаки – гречка, бурий та чорний рис, цільнозерновий овес, ячна та інші крупи з низьким та середнім глікемічним індексом;
- нездобні хлібобулочні вироби з муки грубого помолу, чорний, сірий хліб;
- несолодкі фрукти, ягоди – без обмежень, солодкі – потроху;
- нерафіновані рослинні олії;
- спеціальні десерти для діабетиків з низькокалорійними замінниками цукру та підсолоджувачами.
Що можна пити при цукровому діабеті?
Насамперед, при діабеті 1 та 2 типу необхідно випивати 2-3 літри води, у разі перебування на сонці чи інтенсивних фізичних навантажень ця норма збільшується. Крім звичайної чистої води дозволяються:
- мінеральна вода;
- зелений, трав’яний чай та чай каркаде (без цукру);
- напої з розчинного чи натурального цикорію (без цукру);
- томатний сік, сік з огірків;
- натуральні фруктові фреші, розведені водою 1:3;
- свіжий березовий сік без додавання цукру;
- нежирне молоко, кефір;
- комбуча.
Будь-які алкогольні напої при цукровому діабеті шкідливі. Але бувають ситуації, коли утриматись від їх вживання вкрай складно. У таких випадках найменшим злом є алкоголь з найнижчим вмістом цукру:
- сухе вино чи шампанське брют – не більше 200 мл;
- горілка, джин, коньяк – не більше 75 мл.
Необхідно усвідомлювати, що шкідливість алкоголя при діабеті не в тому, що він підвищує рівень глікемії, а у впливі на підшлункову залозу, печінку, судини, порушеннях метаболізму. які він провокує. Якщо організм здорової людини здатен компенсувати негативний вплив алкоголю, то наслідки для організму людини, хворої на діабет, можуть бути значно гіршими, згубними.
Які фрукти дозволено вживати при діабеті?
Можна їсти фрукти та ягоди з низьким і середнім глікемічним індексом:
- журавлину, брусниці, порічки та чорну смородину, аґрус, чорниці, малину, ожину;
- вишні та черешні, свіжі абрикоси, сливи, персики;
- цитрусові – лимони, грейпфрути, апельсини;
- яблука кислих сортів;
- гранати;
- груші, полуниці, ківі – потроху;
- кавун – скибку розміром не більше 2 долонь.
Які продукти допомагають знижувати рівень цукру в крові?
Продуктів, що дозволяють миттєво знизити високий рівень цукру, не існує, це міф, такий самий, як «від’ємна калорійність». Але є продукти:
- що знижують загальний ГІ порції та уповільнюють підвищення рівня цукру в крові після їжі;
- що сприяють його зниженню в довгостроковій перспективі за рахунок підтримки підшлункової залози, підвищення чутливості тканин до інсуліну;
- знижують ризик ускладнень через підвищення цукру.
До раціону хворих на діабет рекомендується включати такі продукти:
- нежирне м’ясо, риба, морепродукти (з високим вмістом білка, що не містять вуглеводів). Після вживання таких продуктів рівень глюкози може підвищуватись внаслідок метаболічних процесів, але незначною мірою та дуже повільно;
- капуста білокачанна та броколі, листовий салат та зелень, редис, огірки, помідори тощо (з низьким гликемічним індексом і високим вмістом клітковини);
- чорниці – один з найкорисніших продуктів при діабеті. Вони мають невисокий глікемічний індекс (40), багаті на клітковину, а також на антоціани, пігменти з вираженою антиоксидантною активністю, яким приписується здатність підвищувати чутливість тканин до інсуліну;
- чорноплідна горобина містить речовини, що стимулюють продукцію інсуліну;
- часник, лук підвищують толерантність до глюкози (покращують її засвоєння), знижують ризик супутніх захворювань та ускладнень цукрового діабету.
Які відмінності в харчуванні при діабеті 1 і 2 типу?
Дієта при цукровому діабеті 1 типу застосовується на додачу до інсулінотерапії. Основна її задача – збалансувати вплив їжі та вплив препаратів інсуліну тривалої дії таким чином, щоб уникнути різких стрибків рівня цукру, вираженої гіпоглікемії та гіперглікемії. Є 2 шляхи підтримання такого балансу.
- Практично довільне харчування з частими вимірюваннями рівня глікемії, точним підрахунком кількості вуглеводів у кожній порції та самостійною корекцією чергової дози інсуліну. Більш складний метод, рекомендований для людей, що ведуть активний спосіб життя.
- Схема інсулінотерапії та режим харчування фіксовані, лікарі (ендокринолог, дієтолог) визначають оптимальну дозу інсуліну та розробляють кілька варіантів стандартизованого меню на тиждень із строго визначеним вмістом вуглеводів. Допускається внесення змін у меню з дотриманням принципу еквівалентної заміни продуктів. Така схема також передбачає одноманітний рівень фізичної активності. Вона краще підходить для людей похилого віку, що ведуть розмірений спосіб життя.
Дієта при діабеті 2 типу є основним чи одним з основних методів лікування. Важливо контролювати загальну калорійність та глікемічний індекс їжі, щоб вони не перевищували рекомендованих показників, обмежити чи виключити вживання продуктів, які швидко підвищують рівень цукру, сприяють набору ваги. Необхідність точного підрахунку кількості спожитих вуглеводів, як при ЦД1-го типу, відсутня (якщо пацієнту не призначена інсулінотерапія).
Що включає дієта при діабеті 1 типу?
Стверджувати, що пацієнтам з діабетом 1 типу необхідно дотримуватись якоїсь дієти, не зовсім вірно. У більшості випадків йдеться не про дієту, а про режим харчування. Важливо не стільки те, ЩО саме людина їсть, скільки те, КОЛИ та У ЯКІЙ КІЛЬКОСТІ.
Основні принципи:
- Їсти можна практично будь-які продукти.
- Вживання продуктів з високим ГІ, джерел простих рафінованих вуглеводів рекомендується обмежити, але категорична заборона на них відсутня. Іноді навіть необхідно з’їсти шматочок цукру, льодяник, випити солодкий напій, щоб компенсувати гіпоглікемію після прийому інсуліну.
- Потреби скорочувати загальну калорійність раціону, обмежувати вживання жирів і білків зазвичай немає, бо для цього захворювання у більшості випадків характерна втрата, а не набір ваги.
- Якщо пацієнт дотримується режиму вільного харчування, необхідно постійно контролювати рівень глюкози та відповідно до цих показників розраховувати кількість вуглеводів, яку треба спожити/дозу інсуліну короткої дії, яку потрібно ввести, щоб підтримувати цей показник на безпечному рівні.
- Для зручності розрахунків можна користуватись системою ХО (хлібних одиниць). 1 ХО еквівалентна кількості вуглеводів, що підвищує рівень цукру в середньому на 2,77 ммоль/л. Для засвоєння такої кількості глюкози необхідна доза інсуліну короткої дії 1,4 МО. Кількість ХО у 100 г різних продуктів можна знайти у спеціальних таблицях, а для визначення їх кількості у конкретній порції кожен продукт необхідно зважити. Овочі, крупи, макарони необхідно зважувати до термічної обробки, у сирому/сухому вигляді!
- Для стабілізації гликемії ГІ продуктів (швидкість засвоєння вуглеводів) має відповідати профілю інсуліну (швидкості його дії).
- Частота прийомів їжі також має відповідати різновиду препарату для інсулінотерапії. Дрібне харчування з перекусами доцільне при використанні інсулінів короткої дії.
Що включає дієта при діабеті 2 типу?
Що не можна їсти при цукровому діабеті 2 типу, вже згадувалось вище – цукор, солодощі, рафіновані вуглеводи. Список продуктів які можна їсти при цукровому діабеті 2 типу, та продуктів, вживання яких варто максимально обмежити, також наведений вище. Ці списки можуть коригуватися в залежності від ступеня діабету, наявних ускладнень – чим більше виражені порушення, тим суворіші обмеження. При тяжкому діабеті 2 типу, коли призначається інсулінотерапія, необхідно вести облік вуглеводів, так само як при ЦД 1 типу.
Існують кілька варіантів дієт при цукровому діабеті 2 типу – стіл №9 за Певзнером, середземноморська, безвуглеводна, низьковуглеводна, вегетаріанська. Наприклад, дієтична стратегія LCHF (Low Carb High Fat – мало вуглеводів багато жирів), передбачає скорочення вживання вуглеводів до 50 г на добу та компенсацію такого зниження за рахунок збільшення вмісту жирів.
Поради фахівців з харчування при цукровому діабеті
- Харчування при цукровому діабеті має бути збалансованим за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Приклад фізіологічної, збалансованої дієти – №9 чи середземноморська. Щоб уникнути негативного впливу на інші органи та системи, не обирайте дієту, що передбачає істотне обмеження чи повне виключення певного виду поживних речовин, якщо це не рекомендовано лікарем.
- Харчуватися смачно та різноманітно при цукровому діабеті можна та потрібно. Але необхідно уникати переїдання, контролювати об’єм порцій та калорійність (при ЦД 2 типу), вміст вуглеводів (при ЦД 1 типу).
- Ведіть «щоденник діабетика», у якому фіксуйте час прийому їжі, пиття із зазначенням об’єму, енергетичної цінності, прийом медикаментів, показники глікемії (якщо здійснюється її моніторинг).
- Обов’язково їжте регулярно, тривалі перериви між прийомами їжі, голодування неприпустимі. При цукровому діабеті 2 типу рекомендовано їсти часто дрібними порціями, 5-7 разів на день, при ЦД 1 типу режим харчування має відповідати схемі інсулінотерапії.
- «Цільовий показник» глікемічного індексу, якого варто дотримуватись пацієнтам з цукровим діабетом (особливо 2-го типу) – 45. Це не означає, що потрібно їсти продукти тільки з таким ГІ, це середній показник, для його дотримання серед усіх вуглеводних продуктів потрібно їсти найбільше продуктів з низьким ГІ (2/3 загальної кількості), з середнім ГІ – у помірних кількостях, з високим – зрідка та дуже потроху.
- Якщо вам призначена інсулінотерапія та потрібно вести облік вуглеводів, спочатку обов’язково зважуйте порції. Визначення кількості ХО за об’ємом порції, вимірювання об’єму у ложках чи «на око» можливе, але потрібен досвід, навички.
- Щоб уникнути переїдання, не їжте за комп’ютером, книжкою. перед телевізором та утримуйтесь від куштування під час приготування їжі.
- Якщо виникає сильне відчуття голоду, спробуйте втамувати його низькокалорійною їжею з високим вмістом клітковини. При непереборному бажанні з’їсти щось солодке можуть допомогти підсолоджувачі, що мають солодкий смак, але не містять вуглеводів.
- Дещо уповільнити підвищення глікемії після їжі допоможе вживання цільних, попередньо не подрібнених продуктів, зменшення тривалості варки макаронних виробів, вживання спочатку складних вуглеводів, і тільки наприкінці трапези – простих (фрукти, сухофрукти, «щось солодке»).
Правильне харчування дуже важливе при будь-якому типі діабету, бо їжа впливає на рівень глікемії (цукру у крові). При цукровому діабеті 2 типу діють обмеження на вживання деяких продуктів, причому чим тяжче перебіг захворювання, ти м суворішими стають ці обмеження. При діабети 1 типу такі суворі обмеження відсутні, але необхідно дотримуватись особливої стратегії харчування, щоб підтримувати баланс між надходженням вуглеводів з їжею та їх засвоєнням під впливом інсуліну.
Існують базові принципи харчування при діабеті, але будь-яка дієта чи стратегія харчування потребує індивідуалізації з урахуванням багатьох факторів – ступінь діабету, індекс маси тіла, спосіб життя та рівень фізичної активності, наявність супутніх захворювань, алергій, ускладнень. Тому розробляти стратегію харчування необхідно спільно з лікарем, а внесення коректив до неї – узгоджувати з ним.
Список літератури
- Diabetes and Fruit // WebMD. 2022. URL: https://www.webmd.com/diabetes/fruit-diabetes
- Diabetes diet: Should I avoid sweet fruits? // Mayo clinic. 2022. URL: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20057835
- Get to Know Carbs // American Diabetes Association. URL: https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs/get-to-know-carbs
- Blackberry Feeding Increases Fat Oxidation and Improves Insulin Sensitivity in Overweight and Obese Males // National Library of Medicine. 2018. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115824/
- Вертебрологія
- Як боротися з мігренню
- Реабілітація після covid-19
- Скарги на болі у спині
- Причини виникнення болю у шиї
- Методи лікування коліних суглобів
- Онлайн консультація невролога і ортопеда
- МРТ шиї, голови та грудного відділу
- Гострий біль у коліні
- Біль у лікті
- Біль у лопатці та плечі
- На прийомі у лікаря: неврологічний статус