
Дієта при артриті. Як харчування впливає на перебіг артриту
Артрити (запалення суглобів) є дуже поширеною групою захворювань, кожна десята людина на землі страждає на ту чи іншу форму артриту. Ревматоїдний артрит входить до переліку захворювань з найбільш вираженим негативним впливом на якість життя. Деякі види артриту, зокрема, ревматоїдний, є хронічними захворюваннями, які неможливо повністю вилікувати, ефективних профілактичних заходів також не існує. Але здоровий спосіб життя та раціональне харчування є важливою складовою профілактики та комплексного лікування деяких видів артритів.
Як харчування впливає на перебіг артриту
Збалансоване, здорове харчування при артриті так само важливе, як при будь-яких захворюваннях. Принципів раціонального харчування варто дотримуватись і здоровій людині – зловживання фастфудом, трансжирами, продуктами, що містять канцерогени, багато консервантів, хімічних добавок, нікому не піде на користь, а при гострих чи хронічних захворюваннях може ще й погіршити загальний стан. Щодо дієтотерапії (лікувального харчування), її вплив на перебіг більшості видів артриту не доведений. Виняток становлять 3 захворювання:
- Подагричний артрит (подагра) – захворювання метаболічної природи, пов’язане з порушенням пурінового обміну, та підвищеним вмістом у крові солей сечової кислоти. Серед факторів, що провокують його розвиток, вживання їжі, багатої на пурини, зловживання алкоголем, а також, за деякими даними, надлишок фруктози в раціоні.
- Остеоартрит (остеоартроз, деформуючий артроз). При цьому захворюванні поступово руйнується суглобовий хрящ, серед факторів, що призводять до його зносу, чимала роль відводиться надмірним механічним навантаженням, в тому числі через зайву вагу. В першу чергу, страждають великі суглоби ніг – кульшові, колінні. Правильне харчування допомагає нормалізувати вагу.
- Ревматоїдний артрит. Це аутоімунне захворювання, пов’язане з патологічною активністю імунної системи, аутоагресією. Речовини-алергени, що містяться в певних продуктах харчування, можуть не тільки провокувати алергічну реакцію, але й загострювати аутоімунну. Тому основний принцип харчування при ревматоїдному артриті – виключення з раціону потенційних алергенів.
Принципи дієти при артриті
Дієта при артриті повинна забезпечувати:
- контроль маси тіла – запобігати набору зайвої ваги або сприяти схудненню;
- зменшення запалення та болю – такий ефект мають омега-3 кислоти, антиоксиданти поліфеноли, що містяться у багатьох рослинних продуктах;
- надходження до організму речовин, необхідних для регенерації сполучної тканини, суглобових хрящів, підтримки здоров’я суглобів та навколосуглобових тканин. Це колаген, а також сіра, необхідна для його синтезу, селен, що бере участь у його метаболізмі, кальцій та магній, вітамін D. Можливість забезпечення організму хондропротекторами (хондроітином і глюкозаміном) за рахунок продуктів харчування сумнівна, їх зазвичай приймають у вигляді дієтичних добавок чи лікарських препаратів;
- обмеження чи повне виключення речовин, що можуть спровокувати чи підсилити запалення. При подагрі це пурини, фруктоза, при ревматоїдному артриті – гістаміни, деякі білки з вираженими алергізуючими властивостями;
- нормалізацію обмінних процесів;
- мінімізацію побічних ефектів препаратів, що призначаються для медикаментозної терапії артритів. Зокрема, НПЗП подразнюють слизову ЖКТ, тому з раціону необхідно виключити продукти з подібною дією (гострі, солоні, смажені, копчені, жирні страви, газовані та алкогольні напої).
Що не можна їсти при артриті
Зайва вага особливо шкідлива при остеоартриті, але контроль маси тіла важливий при будь-яких артритах, тому необхідно виключити продукти з високою калорійністю:
- жирні сорти м’яса, сало, ковбасні вироби;
- молочні та кисломолочні продукти високої жирності;
- цукор, солодощі, кондитерські вироби – джерела «швидких» вуглеводів;
- майонез;
- хлібобулочні вироби з муки вищого сорту, макарони з пшениці м’яких сортів;
- смажену їжу, напівфабрикати, фастфуд, снеки.
Вживання рослинних олій, горіхів, зернят слід обмежити – вони містять корисні речовини, але через високу калорійність у великих кількостях провокують набір ваги.
Крім висококалорійних продуктів шкідливими при артриті є:
- продукти з високим вмістом солі, зокрема, консервація, копченості та ковбасні вироби, розсільні сири, солоні снеки. Надлишок солі призводить до затримки рідини в організмі, утворення набряків, стимулює апетит, уповільнює розщеплення жирів. Все це веде до збільшення маси тіла. До того ж сіль подразнює ШКТ, який і без того зазнає удару через терапію НПЗП;
- будь-які інші продукти, що подразнюють ШКТ, мають збуджуючий вплив на нервову систему, можуть провокувати загострення запального процесу – гострі спеції, кава та міцний чай, алкоголь, наваристі м’ясні та рибні бульйони, смажені страви.
Додатковий перелік того, що не можна їсти при ревматоїдному артриті:
- продукти з високим вмістом гістаміну (біологічно активна речовина, медіатор запалення) – консерви, ковбасні вироби, копчені чи в’ялені м’ясо та риба, сири тривалого визрівання, бобові, сухофрукти, шоколад, алкоголь;
- продукти, що стимулюють продукцію гістаміну в організмі – цитрусові;
- зернові з високим вмістом глютену (пшениця, жито, ячмінь), крупи, хлібобулочні та мучні вироби з них;
- продукти, що містять синтетичні технологічні добавки – барвники, консерванти.
Це орієнтовний, усереднений перелік, велике значення мають індивідуальні особливості організму. Тому не обов’язково наявність цих продуктів в раціоні призведе до загострення РА, а їх виключення забезпечить покращення стану.
Ведуться дослідження впливу на перебіг ревматоїдного артриту різних елімінаційних дієт, що передбачають виключення з раціону деяких продуктів і груп продуктів. Серед них:
- дієта Донга, популярна у США, передбачає виключення м’яса тварин (іноді припустимо вживати м’ясо птиці), молочних продуктів, помідорів, баклажанів та перця, фруктів, шоколаду, оцту та гострих спецій, алкоголю. Таких обмежень рекомендується дотримуватись протягом 10 тижнів;
- «харчування ескимосів» – виключається молоко та молочні продукти, тваринні жири. Основу раціону складає риба;
- «сирий овочевий стіл» (фінська дієта) – виключаються продукти тваринного походження, рафіновані рослинні продукти, страви, що проходять тривалу термічну обробку.
При подагрі діє заборона або обмеження на вживання продуктів з високим вмістом пуринів та/або щавлевої кислоти:
- червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина);
- субпродукти;
- шпроти, сардини, морепродукти (креветки, краби, молюски);
- пиво, в тому числі безалкогольне;
- наваристі м’ясні та рибні бульйони;
- квасоля, гриби, брюсельська капуста;
- щавель та молоді листові овочі, проростки зернових та спаржі.
Основну роль у розвитку подагричного артриту відіграють урати, що є кінцевим продуктом обміну деяких пуринів, переважно тих, що містяться у м’ясі, рибі, субпродуктах та молодих рослинах. Пурини, що містяться у бобових, грибах, менш небезпечні, а пуріни, на які багаті кава, чай, какао, взагалі не перетворюються на урати, але ці напої небезпечні з іншої причини. Щавлева кислота та її солі для суглобів особливої небезпеки не становлять, але входять до складу каменів, що утворюються у нирках хворих на подагричний артрит (це ускладнення подагри діагностується у 10-25% хворих). Тому класична дієта при подагричному артриті (стіл №6) передбачає обмеження споживання продуктів, багатих як на пурини, так і на оксалати.
Також обмежується споживання тугоплавких тваринних жирів – свинячого, яловичого, кулінарного комбіжиру, кондитерських виробів, що містять маргарин.
Крім джерел пуринів напад подагри можуть спровокувати продукти та напої:
- з вираженим сечогінним ефектом (кавун, виноградний сік, чай, кава, какао);
- з високим вмістом фруктози (цукор, мед, солодкі напої).
Чи можна вживати алкоголь при артриті
Алкоголь при всіх видах артриту заборонений:
- пиво, особливо безалкогольне, відрізняється високим вмістом пуринів, шкідливих при подагрі;
- міцний алкоголь уповільнює виведення сечової кислоти з організму. Тому горілка, хоч і не містить пуринів, при подагрі шкідлива;
- практично всі алкогольні напої мають діуретичну (сечогінну) дію, тобто входять до переліку заборонених при подагричному артриті продуктів;
- за калорійністю алкогольні напої займають 2 місце після жирів, тобто сприяють набору зайвої ваги;
- вино, особливо червоне, пиво, сидр, віскі містять гістамін, що може загострювати запалення при ревматоїдному артриті;
- алкоголь може знижувати ефективність медикаментозної терапії та підсилювати побічні ефекти деяких препаратів.
Що варто та можна їсти при артриті
Перелік продуктів, дозволених та рекомендованих при різних видах артриту, розрізняється.
При остеоартриті (артрозі):
- дозволені практично всі продукти, крім висококалорійних;
- рекомендовані страви, що містять желатин, високобілкові продукти – нежирні сорти м’яса та риби, кисломолочний сир.
При ревматоїдному артриті особливо важливими є:
- продукти з високим вмістом омега-3 кислот (жирні сорти риби, рижикова, лляна та рапсова олія, лляне сім’я, волоські горіхи);
- джерела поліфенолів та інших антиоксидантів (зелений чай, чорноплідна горобина, чорниці, чорна смородина, оливки, імбир та куркума, зелені, жовті, жовтогарячі, червоні овочі);
- рослинні продукти з високим вмістом клітковини – джерела пребіотиків для підтримки здорової кишечної мікробіоти.
Таким вимогам добре відповідає середземноморська дієта.
При подагрі в раціоні обов’язково мають бути присутні:
- молоко та кисломолочні продукти – оскільки вживання м’яса та риби обмежується, вони стають основним джерелом білка;
- овочі (крім листових, брюссельської капусти та редису);
- фрукти та ягоди (крім інжиру, малини).
Ці продукти допомагають нормалізувати кислотно-лужний баланс.
Спеціально для хворих на подагру розроблена дієта №6. Дозволені продукти:
- білі сорти м’яса (кролик, індичка, куряче філе), варена нежирна риба. М’ясо необхідно проварювати протягом 5-10 хвилин, зливати перший бульйон, у який переходить більша частина пуринів, і потім варити до готовності. Поза загостренням м’ясо та рибу можна їсти 2-3 рази на тиждень невеликими порціями, при загостренні їх повністю виключають з раціону;
- овочі – білокачанна капуста, морква, буряк, гарбуз, кабачки, огірки, помідори, солодкий перець, картопля;
- груші, яблука, сливи, абрикоси, банани, апельсини;
- чорнослив;
- курячі яйця;
- нежирний кисломолочний сир, кефір, ряжанка, йогурт, кисляк;
- молоко 1% жирності;
- негострі та несолені сорти твердого сиру з помірною жирністю;
- хліб пшеничний, цільнозерновий, з висівками;
- супи з крупами та макаронними виробами на розведеному водою молоці;
- рослинні олії, з тваринних жирів можна потроху вживати вершкове масло;
- із солодощів та випічки дозволені джем, зефір, пастила (але ними не слід зловживати), вівсяне та галетне печиво;
- із напоїв – зелений та трав’яний чай, яблучний, морквяний сік, компот чи кисіль з ягід, узвар, відвар шипшини, напій з цикорію, лужна мінеральна вода.
Важливі принципи дієти при подагричному артриті:
- харчування має бути дрібним (їсти 4-6 раз на день невеликими порціями);
- якщо відсутні ускладнення на нирки, необхідно пити багато рідини, до 2,5 літрів на день;
- добове вживання білка обмежити до 1 г на 1 кг ваги тіла;
- раз на тиждень рекомендується влаштовувати розвантажувальні дні, кисломолочні або фруктово-овочеві, а при загостреннях повністю переходити на таку дієту.
Вплив харчування на перебіг ревматоїдного артриту досі досліджується, тому детальних та однозначних рекомендацій щодо дієтотерапії при цьому захворюванні не існує.
Як дієта при ревматоїдному артриті може бути рекомендований «стіл №10», розроблений для пацієнтів з кардіологічними захворюваннями. Він передбачає обмеження вживання рідини та солі, продуктів зі збуджуючим впливом на нервову систему. Дозволені:
- відварні чи парові м’ясо, риба дієтичних сортів;
- фрукти, овочі, соки, овочеві бульйони;
- страви з круп;
- кисломолочні продукти.
Також існує скандинавська дієта, побудована переважно на рослинній їжі. Її необхідно дотримуватись за певною схемою:
- 1 тиждень – дозволені овочеві бульйони та супи-пюре, сок моркви та буряка, часник, петрушка, трав’яні чаї;
- з 2 по 15 тиждень – додаються усі овочі, фрукти та ягоди, що не викликають алергічної реакції, рис та соя (за відсутності алергії на неї);
- після 15 тижня – додається більшість видів злаків, кисломолочні продукти, сири.
Підсумок
- Не існує універсальної для всіх видів артриту дієти. Так, деякі продукти, рекомендовані при ревматоїдному артриті, є шкідливими при подагричному.
- Найбільш загальними принципами харчування є заборона на алкоголь, обмеження вживання солі, насичених жирів, «швидких» вуглеводів.
- Єдиний вид артриту, при якому дієтотерапія є обов’язковою складовою лікування, а її ефективність клінічно доведена, – подагричний. Але й тут є чимало нюансів – існує дієта для періоду ремісії та стадії загострення, для пацієнтів з нормальною та надлишкової вагою, для подагричного артриту без ускладнень та ускладненого нефропатією.
- Дотримуватись дієти при остеоартриті необхідно тільки пацієнтам із зайвою вагою чи схильністю до її набору.
- Ефективність різних елімінаційних дієт при ревматоїдному артриті науково не доведена, а повна відмова від м’яса, продуктів тваринного походження може зашкодити здоров’ю. Офіційно визнаної лікувальної дієти, розробленої спеціально для пацієнтів з цим захворюванням, не існує.
- Перш ніж «сідати» на будь-яку дієту, необхідно порадитись з лікарем. Харчування має бути збалансованим.
- Не варто переоцінювати можливості дієтотерапії: вона доповнює інші методи лікування, але не замінює їх.
Список літератури
- Подагрический артрит – современный взгляд на проблему/ Мазуров В.И. и др.// Медицинский совет – 2017 – №17.
- Khalfina T.N., Zamanova E.S., Nurullina G.I. Role of diet in the risk and progress of rheumatoid arthritis. Practical medicine. 2019. Vol. 17, № 6 (part 1), P. 26-30
- Badsha H. Role of Diet in Influencing Rheumatoid Arthritis Disease Activity // The Open Rheumatology Journal. — 2018. —№12. — Р. 19-28.
- Sales C., Oliviero F., Spinella P. The mediterranean diet model in inflammatory rheumatic diseases // Reumatismo. — 2009. — №61 (1). — Р. 10-14.
- Gromova M.A., Tsurko V.V., Melekhina А.S. Rational approach to nutrition for patients with gout. Klinitsist = The Clinician 2019;13(3–4):15–21.
- Nielsen S.M., Zobbe K., Kristensen L.E.,Christensen R. Nutritional recommendations for gout: An update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev 2018;17(11):1090–6. DOI: 10.1016/j.autrev.2018.05.008

- Вертебрологія
- Як боротися з мігренню
- Реабілітація після covid-19
- Скарги на болі у спині
- Причини виникнення болю у шиї
- Методи лікування коліних суглобів
- Онлайн консультація невролога і ортопеда
- МРТ шиї, голови та грудного відділу
- Гострий біль у коліні
- Біль у лікті
- Біль у лопатці та плечі
- На прийомі у лікаря: неврологічний статус